Ta spletna stran uporablja piškotke. Z brskanjem po strani se strinjate z našo izjavo o Piškotkih.Sprejmi in zapri

13. vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo - strokovna ekskurzija in dokončni program

4. november 2014

Srednjeevropsko povezovanje etnologov in kulturnih antropologov kot izziv današnjemu času.

13. vzporednice med slovensko in hrvaško etnologijo: Srednjeevropsko povezovanje etnologov in kulturnih antropologov kot izziv današnjemu času.

Posvet Slovenskega etnološkega društva in Hrvaškega etnološkega društva.

Dolenjske Toplice, Kulturni in kongresni center, 9.–11. november 2014

Letošnja konferenca želi nagovoriti etnologe, kulturne antropologe in sorodne raziskovalce in strokovnjake, da predstavijo svoje aktualno delovanje in raziskovanje pa tudi smeri raziskovanja, strokovnega in pedagoškega dela, ki bi jih želeli razvijati.

Kot uvod v posvet smo pripravili strokovno ekskurzijo v Novo mesto in okolico Dolenjskih Toplic.

Dokončni program posveta

 

Strokovna ekskurzija v Dolenjski muzej Novo mesto, v Sotesko, v Muzej Kočevarjev staroselcev, v vas Kočevske Poljane in Dolenjske toplice, nedelja, 9. 11. 2014

Tokratna strokovna ekskurzija nas bo popeljala v del Slovenije, ki ga je obiskal že Janez Vajkard Valvasor. Po njegovem mnenju je to območje eno najlepših na spodnjem Kranjskem.
Pot nas bo najprej vodila na obisk k lanskoletni Murkovi nagrajenki Ivici Križ v Dolenjski muzej v Novo mesto, kjer si bomo ogledali zbirko.
Ekskurzijo bomo nadaljevali do vasi Soteska v občini Dolenjske Toplice, kjer si bomo ogledali Hudičev turn, razvaline gradu Soteska in depo starih avtomobilov Tehniškega muzeja Slovenije.
Razvaline gradu Stara Soteska so na desnem bregu Krke. Veličasten dvorec Soteska je bil po Valvasorjevem mnenju eden najlepših v deželi Kranjski. Ob koncu 17. stoletja so na odprtem polju ob reki Krki zasnovali nov baročni park, katerega pomemben sestavni del je bil na deteljičasti talni osnovi pozidan vrtni paviljon, znan kot Hudičev turn. Notranjščina vrtnega paviljona Hudičev turn je bogato poslikana z iluzionistično poslikavo s konca 17. stoletja. Med motivi velja omeniti prizor iz antične mitologije Zevsova ugrabitev Ganimeda na oboku pritličja, v nadstropju pa naslikano iluzionistično stebriščno arhitekturo, upodobitev grškega boga Bakha in poosebitve vere, upanja in ljubezni.
Nenavadno ime Hudičev turn je odražalo življenjski slog aristokracije rokokojskega časa, ki se je podeželanom zdel pregrešen. V vrtnem paviljonu so prirejali radožive grajske zabave, zato se ga je prijelo ime Hudičev turn.
V neposredni bližini gradu, v nekdanjem gospodarskem poslopju, je danes razstavni depo starih in vprežnih vozil Tehniškega muzeja Slovenije.
V nekdanji kočevarski vasi Občice si bomo ogledali prostore Društva Kočevarjev staroselcev / Gottscheer Altsiedler Verein. Društvo, ustanovljeno leta 1992, združuje večinoma Kočevarje in njihove potomce iz Mošnic in okolice, ki se leta 1941 niso izselili.
Kulturni center Društva Kočevarjev staroselcev z muzejem se predstavlja s prikazom zgodovinskih dejstev o nekdanjih prebivalcih Kočevske, ki so tu živeli več kot 600 let. Zgodovina 800 km2 obsežnega nemškega jezikovnega otoka se namreč začne s poselitvijo nemških kmetov v 14. stoletju. Predstavljeno je njihovo življenje, delo in izselitev med drugo svetovno vojno.

Ekskurzijo bomo zaključili še s sprehodom po nekdanji kočevarski vasi Kočevske Poljane/Pöllandl. Ležijo v Črmošnjiško-Poljanski dolini, ki je bila najvzhodnejši del kočevarskega jezikovnega otoka. Vas je zaščitena kot kulturni spomenik, v njej pa ima svoje prostore Zavod za ohranitev kulturne dediščine Mošnice/Moschnitze, ki stoji poleg župnijske cerkve svetega Andreja.

Strokovno vodstvo: Primož Primec

Program:
7. 45  zbor pred SEM
8. 00  odhod izpred SEM
8. 45  prihod v Dolenjski muzej Novo mesto. Obisk kolegice Ivice Križ, lanskoletne dobitnice Murkovega priznanja in ogled zbirke
11. 00  odhod proti Dolenjskim toplicam. Vožnja po Prečni do Straže oz. Hudičevega turna.
11. 30  Voden ogled Turna, in muzeja v gradu (stari avtomobili) Vodil bo Primož Primec.
13. 00  odhod do vasi Podturn v Gostišče Štravs na kosilo
15. 00  odhod mimo Očic v Muzej Kočevarjev staroselcev. (Vodila bo Darja Pečaver Zamida. Ker je muzej v zasebni lasti je vstopnina 2,00 €)
16. 30  prihod v Kočevske Poljane, ogled zaščitene kočevarske vasi (cerkev), obisk obnovljene hiše kot primer dobre prakse
18. 00  odhod v Dolenjske toplice
19. 00  druženje v prostorih TIC, s predstavitvijo najnovejših publikacij SED in HED
20. 30  povratek avtobusa v Ljubljano

Cena prevoza in kosila je 30,00 € za tiste, ki se ne boste udeležili posveta, za ostale pa 20.00 €.
Prijave sprejemamo v pisarni SED (info@sed-drustvo.sizora.slivnik@gmail.com) ali po tel. 031 714 405 do petka 7. 11. 2014.
Plačljivo na TRR SED: SI56 0208 3001 6028 646 (referenca 00 2014 - Murkovanje)