Starejši - nosilci in posredniki nesnovne kulturne dediščine

8. september 2008

Slovensko etnološko društvo (SED) sodeluje v projektu Starejši - nosilci in posredniki nesnovne kulturne dediščine, katerega osnovni namen je oblikovati model sodelovanja med Univerzo za tretje življenjsko obdobje in slovenskimi muzeji, ki temelji na družbeni odgovornosti za evropsko kulturno dediščino. Projekt predstavlja partnersko sodelovanje Slovenskega etnološkega društva, Univerze za tretje življenjsko obdobje in Slovenskega muzejskega društva v obdobju od junija 2008 do decembra 2009. Sodelovanje je podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma. Več informacij na strani www.kulturni-mediator.si.

Ob izrazu "kulturna dediščina" najpogostje pomislimo na dragocene predmete, ki jih hranijo v muzejih in galerijah, na arhitekturne dosežke in zgodovinske spomenike, ki pritegnejo našo pozornost. Pomislimo na vse tisto, kar je človek vrednega ustvaril s svojimi rokami in kar je moč videti in otipati. A kulturna dediščina ni le to. V projektu "Starejši - nosilci in posredniki nesnovne kulturne dediščine" se posvečamo neotipljivi, tako rekoč nevidni kulturni dediščini.

Nesnovna kulturna dediščina je lahko ustno izročilo (miti, pesmi, igre), jeziki, rituali, pa tudi znanje in spretnosti. Razumljivo je, da imajo starejši za seboj daljšo pot kot drugi rodovi. Na tej poti so se mnogi veliko naučili, zato je pomembno, da lahko svoje znanje, spretnosti in razmišljanja povežejo v popotnico mlajšim. Še več, to je njihova in naša naloga, saj mora sleherna generacija opraviti vlogo prenašalke kulture in kulturne dediščine. Kultura namreč ni nekaj, kar nastane danes in tu. Kultura pomeni povezanost preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Projekt "Starejši - nosilci in posredniki nesnovne kulturne dediščine" predstavlja partersko sodelovanje Univerze za tretje življenjsko obdobje, Slovenskega muzejskega društva in Slovenskega etnološkega društva ter štirih pridruženih muzejev v obdobju od junija 2008 do decembra 2009. Osnovni namen projekta je oblikovati model sodelovanja med univerzo za tretje življenjsko obdobje in slovenskimi muzeji, ki temelji na družbeni odgovornosti za evropsko kulturno dediščino.

Vljudno vas vabimo na javno predstavitev projekta, ki bo v četrtek, 11. septembra 2008, ob 10.00 uri v Centru Evropa (Dalmatinova 4, Ljubljana).

Partnerji
Za UTŽO: doc. dr. Dušana Findeisen